Over ons

Interieur en decoratie

Hallo, mijn naam is Jana en ik heet je van harte welkom op mijn blog. Ik ben al heel mijn leven lang gefascineerd door de wereld van interieur en decoratie. Toen het tijd was om mijn beroepsleven uit te stippelen, was de keuze van binnenhuisarchitecte dan ook snel gemaakt. Nu heb ik ook op het internet een eigen plekje waar ik mijn passie met de wereld kan delen. Ik hoop mijn lezers wegwijs te maken in verschillende stijlen en hoe je ze op een professionele manier toepast in je eigen woning. De artikels die ik schrijf zijn ideaal leesvoer voor wie net als ik gebeten is door interieur en decoratie!

Zoeken

Recente artikelen

  • [QA] Wooninterieur: tegels houtlook 1 december 2017

    Een van de belangrijkste nieuwe trends in de woninginrichting van de afgelopen jaren is de opkomst van po

  • Woon interieur 9 november 2017

    De keuze van de keukentegels speelt een sleutelrol bij de afwerking van jouw woning. De vloer moet resist

  • Interieur en decoratie: wandtegels 25 augustus 2017

    De juiste keuze maken voor uw wandtegels In principe kunnen alle vloertegels ook gebruikt worden als wand

Archief

Interieur en decoratie

Interieur en decoratie: wandtegels

by Anita May

De juiste keuze maken voor uw wandtegels

In principe kunnen alle vloertegels ook gebruikt worden als wandtegels. De tegels zijn keramisch of gemaakt uit natuursteen en zijn zeer geschikt voor ruimtes waar veel passage is of waar regelmatig tegen de muur kan gestoten worden. U kunt natuurlijk ook porselein of aardewerk gebruiken als wandtegel. Het productieproces is anders en faience is minder duur maar ook zeer fragiel. Het is daarom meer geschikt voor wanden die minder gevoelig zijn voor stoten. Maar om de juiste keuze te maken voor uw wandtegels zijn er toch nog enkele aspecten waar u rekening moet mee houden. We helpen u graag op weg om de juiste keuze te maken.


Wat zijn de toepassingen van de wandtegels?

Oorspronkelijk hadden wandtegels alleen maar een esthetische functie. In sommige ruimtes kunt u dit nog toepassen om een creatieve toets te geven door de combinatie met de omringende decoratie. Maar eigenlijk dienen muurtegels ook als bescherming tegen bijvoorbeeld water en warmte in de keuken en de badkamer.


Welke afmetingen hebben muurtegels?

In de badkamer zijn de meest gangbare formaten van de wandtegels 20 x 20 cm of 30 x 30 cm. Er zijn ook speciale formaten zoals 20 x 40 cm. Wanneer u kiest voor mozaïektegels, gemaakt uit glas, zal de afmeting slechts 5 x 5 cm zijn, of nog kleiner. Voor de keuken zijn de meest gebruikte formaten 10 x 10 cm, 15 x 15 cm en 20 x 20 cm. Tegenwoordig worden er ook heel grote tegels gebruikt, met afmetingen tot 2.5 meter, om een muur te bekleden zonder al te veel voegen. Houd er wel rekening mee dat de tegels tegen de wand nooit groter mogen zijn dan de vloertegels omdat dit de indruk geeft dat uw ruimte kleiner wordt.


Welke kleuren moet u kiezen?

Als u dominante wandtegels wil dan kiest u best voor wit of een bleke kleur. U kunt natuurlijk ook de randen van de hoofdwand accentueren met een andere kleur. Wie van zijn keuken of badkamer een fresco wil maken, kan kiezen uit verschillende kleuren of patronen. Er kan ook een groot patroon gevormd worden door de tegels op een specifieke manier te plaatsen. Bij de keuze van de kleur moet u wel rekening houden met het feit dat ze niet donkerder mogen zijn dan de vloer, anders creëert u een verstikkend effect.


Hoe moet u de muurtegels plaatsen?

De installatietechniek voor muurtegels is dezelfde als voor vloertegels. De tegels worden meestal gelijmd met lijmmortel die u zelf nog moet mengen. Voor kleinere oppervlaktes kunt u een lijm gebruiken die klaar is voor gebruik. Die is iets duurder dan de traditionele lijm maar gemakkelijk om te verwerken.

 

Kijk bij Paul Roescher Keukens Tegels & Sanitair voor een gevarieerd aanbod aan wandtegels.

Delen